A fost odată un creion din grafit, îmbrăcat într-o haină de lemn natur, cilindrică, se numea Negru. El locuia alături de creioane colorate și mereu vesele. Acest creion rămânea de cele mai multe ori singur și nu înțelegea de ce el nu este chemat la activitățile distractive ale celorlalte culori. Un timp a folosit singurătatea pentru a medita mai mult la el, la viață și rolul său în societatea de culori. Colegii lui aveau haine viu colorate și expresive, Roșu, Galben, Roz, Portocaliu, Albastru, Verde, Mov, Violet. El era mereu întunecat – Negru, care să fie rolul său acolo?! Știa că poate fi de folos în orice situație și că poate aduce tonuri de gri folositoare în lumea lor, dar cum?!

Într-o zi, le-a urmărit pe colegele sale culori să vadă unde se grăbeau în fiecare zi, bombănind și râzând. S-a ascuns după o carte și privea atent fiecare mișcare a lor.

 •  Woau, ce peisaje frumoase desenau ele printre hohote de râs… Munți colorați, dealuri

pline de flori, iarbă verde crud, râuri curate și liniștite, cer albastru și senin, soare strălucitor… Totul era uimitor de frumos și încântător.

Admirând acele imagini, i-a venit în minte gândul că el ar strica frumusețea lor.

Totuși, creionul Negru avea o gândire optimistă și realistă despre viață, așa că s-a îndreptat către celelalte culori, îi venise o idee.

 • Bun găsit, dragelor!

Au tresărit la salut, privindu-l mirate de îndrăzneala lui de a veni acolo, altele păreau chiar deranjate de așa tupeu, Roșu și Galben se făceau că nu l-au auzit, în speranța că se va simți nedorit și va pleca.

El nu a luat personal aceste atitudini și reacții așa că a continuat salutul cu o propunere interesantă.

 • Haideți să creăm o lume diferită, le-a îndemnat el, o lume echilibrată de Negru și culorile voastre senine!
 • Cum? a întrebat Roz cu jumătate de gură…
 • Să începem, cine vrea primul?
 • Eu, a răspuns albastru.

A desenat un cer albastru și senin … Verde a început să creeze dealurile cu iarbă verde, crudă și tulpinile florilor. Roz, Roșu, Violet, Mov, Albastru, Portocaliu au adăugat petalele, Galben staminele cu polenul delicios. Negru creionează trunchiurile și crengile copacilor. Verde și-a dat seama că urmează treaba lui să adauge frunzele, așa că s-a apucat de lucru iar Roz cu Galben au adăugat florile copacilor.

Deodată, cerul a fost acoperit de nori cenușii. Acum, celelalte culori au amuțit.

 • Ce ne facem, tot peisajul nostru s-a întunecat?! a zis Roz.
 • Hei, veniți cu soluțiile voastre, fiecare! i-a încurajat Negru.

Apoi a început să plouă, galben a fugit spre cer și a desenat un soare strălucitor. Peste puțin timp a venit un vânt care legăna cu putere florile și crengile copacilor împrăștiind petalele, căci aveau nevoie să se transforme în fructe. Roșu a încercat să le creeze un adăpost, dar era în zadar, căci a fost îndepărtat de vânt, florile de pe câmp aveau nevoie de ploaie și vânt să li se întărească tulpina. Verde a observat această nevoie și a colorat mai intens tulpinile florilor și iarba pentru a le face mai rezistente. Au început să apară râuri care străbăteau pajiștea. Albastru și violet au desenat un dig, ca să nu treacă apa aceea murdară peste iarbă și flori. Toate culorile erau preocupate dar concentrate, încercând să împiedice orice părea că distruge lumea lor minunată. Galben a adăugat mai multă putere soarelui ca să usuce norii și să-i îndepărteze. A reușit căci norii, purtați de vânt s-au risipit. Roșu, portocaliu, verde, violet, albastru și mov au adus pe cer un curcubeu minunat, care fără ploaie și razele soarelui nu ar fi existat. Deveneau entuziasmați de ceea ce creau. Negru l-a invitat pe galben să deseneze împreună cu el albinuțe, căci florile erau pline de polen.

Negru a adăugat niște munți stâncoși la orizont, celelalte culori au adus iarba și florile de munte, unice și specifice zonei. Galben, Negru și Albastru au desenat pițigoi, portocaliu l-a invitat pe Negru să deseneze un măcăleandru, apoi au desenat vrăbiuțe, rândunici, cinteze, mierle, unde fiecare culoare participa alături de Negru. Au descoperit că împreună pot aduce mai multă viață și unicitate lumii în care trăiau. Au fost încântate de rezultatul din acea zi, înțelegând pe deplin ceea ce Negru a vrut să le arate. Au avut multe provocări pentru a desena ființe și lucruri la care nu se gândiseră până atunci. Deja erau pline de inspirație și planificau și alte desene minunate pentru lumea lor.

 • Ați făcut o treabă extraordinară, le-a spus Negru, de acum ne așteaptă multă inspirație!

Au învățat că fiecare problemă are și soluție, că împreună pot duce la îndeplinire lucrări ce par dificile iar lumea poate fi frumoasă și cu Negru în peisajul ei.

 • În noaptea aceasta voi dormi neîntors, a zis verde, în timp ce căsca satisfăcut și mândru de tot ceea ce realizase.
 • Pe mâine!
 • Pe curând!
 • Seară liniștită tuturor!

 

 

By admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *