În ultima vreme sunt întrebată frecvent: ”Cum să fac să devin vegan?”
Nu sunt medic, nici nutriționist, deși am studiat diverse tipuri de diete, am aplicat multe sfaturi ale diverșilor nutriționiști (câți nutriționiști atâtea idei), mi-am analizat corpul și reacțiile lui la diverse alimente, nu pot da un sfat autorizat în ceea ce privește alegerea unei diete. Însă în urma scurtei mele experiențe pe acest pământ vă pot sfătui
să nu vă mai chinuți să deveniți vegani. Am întâlnit vegani care au murit de cancer la colon, vegani care încearcă să pregătească diverse feluri de mâncare vegane cu gustul cârnaților, salamurilor, fripturilor, brânzeturilor de altă dată, am întâlnit vegani atât de convinși și stricți cu alimentația lor încât ți-ar da în cap oricand dacă alegi să mănânci altceva decât vegan, am întâlnitt vegani bârfitori, criticoși, invidioși, răutacioși cu cei din jurul lor, chiar și cu membrii familiei, vegani care ar pupa și ar proteja un cățel dar ar da un șut puternic celui mai bun prieten sau membru al familiei, so…
Pentru mine să fii vegan înseamnă mai mult decât ceea ce pui în farfurie … Noi, spre deosebire de animale, mâncăm emoțional, mâncăm cu sufletul și nu ne putem forța ca după 10, 20, 30 de ani de alimentație omnivoră să trecem brusc la veganism. Este sănătos să manânci vegan atunci când ți-ai ascultat și înțeles corpul, când ți-ai înțeles emoțiile, când alegi să mănânci sănătos pentru tine și pentru ceea ce iți dorești în adâncul sufletului pentru trupul tău. Dacă alegi veganismul pentru binele animalelor, pentru că este trend-ul, pentru că așa a zis cutare si cutare nutriționist, că doar așa vei trăi 100 de ani și peste, pentru imagine sau de frica bolilor… mai bine nu. Așa te vei transforma într-un vegan cu suflet ”carnivor” căci îți vei petrece timpul criticând și încercând să-i convingi/impui celorlalți același stil, căci vei fi un vegan frustrat și nemulțumit fără să iți dai seama.
Alege să mănânci cât mai sănătos în funcție de posibilitățile pe care le ai, alege să te bucuri cu prietenii tăi sau membrii familiei atunci când serviți masa împreună. Decât să te chinui să te convingi că trebuie să mănânci vegan, mai bine adaugă iubire, bucurie, recunoștință și apreciere la fiecare masă. Concentrează-te să te cunoști, să te admiri, să te îndrăgești așa cum ești, să admiri calitățile tale și ale celor pe care îi prețuiești și apoi va veni și timpul când creierul tău va alege să se transforme spre veganism. Pune culoare la fiecare preparat cu carne, zâmbete și jovialitate, nu te biciui că ești omnivor și îndepărtează-te de veganii toxici emoțional căci nu vei reuși transformarea cu multă cicăleală și învinovățire.
Închei prin cuvintele unei doamne doctor, pe care o îndrăgesc: ”Mai bine o ciocolată cu prietenii decât o salată singur!”
Zile frumoase, sănătoase și mai ales colorate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *